В София демографската структура на вота показва, че сред по-младите и

...
В София демографската структура на вота показва, че сред по-младите и
Коментари Харесай

По-младите избиратели в София са гласували за Васил Терзиев. Пове...

В София демографската конструкция на вота показва, че измежду по-младите и хората в дейна възраст желанията са ориентирани по-скоро към Васил Терзиев. При Терзиев над 80% от вота идва от висшисти, до момента в който при Григорова този дял е десетина пункта по-нисък. Очаквано, Ваня Григорова пък събира благосклонности в по-голяма степен измежду най-възрастните.

 

Разликата в профилите на двамата претенденти не е фрапантна, само че въпреки всичко измежду тези, дали гласа си за претендента на „ Обединени за София “, работещите са малко по-видим дял, спрямо тези зад претендента на обединената левица – където пък проличава и по-сериозен дял пенсионери.

 

Налице е малко по-голямо желание за Ваня Григорова измежду женската публика: делът на дамски избор при нея е близо 60%, а при Терзиев – малко по-нисък.

 

Ако над 70% от вота за Терзиев идва от ПП-ДБ-СС, то делът на последователите на Българска социалистическа партия при гласувалите на втория тур за Григорова е малко над една трета. Григорова затвърждава облика на претендент с по-скоро протестен и отвъдпартиен фокус.

 

Колко хора от другите електорати гласоподаваха в действителност? 

 

Може би към две трети от излезлите на първия тур в София за листа или претендент кмет на „ Възраждане “ са излезли и в този момент. Сериозно болшинство измежду тях са избрали Григорова. Така, малко над 20 хиляди гласа за Ваня Григорова на втория тур от локалния избор идват от партия „ Възраждане “.

 

Над тези равнища пък са гласовете идващи от ГЕРБ. Тук обаче може да се допусна и много по-солиден резултат – доколкото в огромния брой отводи на екзит пол евентуално се крият точно гласуващи за Григорова последователи на ГЕРБ. Общо към половината, излезли на първия тур за ГЕРБ или Хекимян очевидно се излезли и в този момент.

 

Може би половината почитатели на Вили Лилков гласоподаваха и в този момент. При тях съотношението е отчетливо в интерес на Терзиев, въпреки и да личат високи дялове в опцията „ Не поддържам никого “. Подобни личат и при последователите на ГЕРБ в София.

 

В Пловдив и във Варна пък беше забавно да се наблюдава по какъв начин са дали своят вот мощните локални листи, чиито претенденти за кмет останаха отвън балотажите. Любопитното е, че няколко хиляди гласа от „ Съединени за Пловдив “ фактически са отишли към Костадин Димитров, както бе оповестено. Във Варна пък близо една десета от вота за Благомир Коцев идва от „ Алтернативата на жителите “, а други няколко % – от Земеделския съюз „ Александър Стамболийски “. Това са общо към няколко хиляди гласа.

 

ФрогНюз
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР